Dialog Group logo | Dialog Group

4 e-mailmarketing tips voor (toekomstige) omni-digital organisaties

door | Omnichannel, Selfservice

Hoe maak je als organisatie optimaal gebruik van e-mail in combinatie met andere kanalen zoals chat, video, (offline) documenten en selfservice portals? Ik vertel het je graag. In dit artikel deel ik 4 e-mailmarketing tips voor organisaties met een (toekomstige) omni-digital klantcontactstrategie. PS: Laat je niet afschrikken door de term ‘omni-digital’. Wat nog niet is, kan nog komen.

Wanneer ben je als organisatie omni-digital?

Op dit moment zetten de meeste organisaties in op een omnichannel klantcontactstrategie waarbij klanten alle communicatie ontvangen via hun voorkeurskanaal. Denk hierbij aan e-mail, sms of een ouderwetse brief door de bus. De uitdaging die hierbij komt kijken, is dat de boodschap niet altijd passend is voor het gekozen kanaal. Bijvoorbeeld een e-mail met jouw medische gegevens of een sms die een ontzettend lange tekst bevat.

Daarom lijkt een omnichannel strategie alweer op zijn retour te zijn en komt de term omni-digital steeds meer tot leven. Dit vraagt een andere aanpak, óók bij het verzenden van e-mails richting je klanten. De handige tips die ik hieronder met je deel, richten zich al voorzichtig op een omni-digital strategie. 

Gartner voorspelt dat in 2023 40% van alle interacties volledig geautomatiseerd zijn met behulp van artificial intelligence en selfservice. Dat is 15% meer ten opzichte van 2018.

Tip 1: Zet machine learning en artificial intelligence in bij het verzenden van e-mails

Bij e-mail marketing wordt het steeds gebruikelijker om machine learning en artificial intelligence in te zetten. Deze twee technieken zorgen ervoor dat jij (of eigenlijk de software) per klant weet wanneer je het beste die ene e-mail kunt versturen.

Andere aanpak

Het vraagt dus wel om een andere e-mailmarketing aanpak. Je gaat asynchroon met je klant communiceren en kunt niet langer een e-mail in één grote batch versturen. Daarnaast heb je e-mail marketing software nodig die ML en AI ondersteunt. Wij kunnen je daarbij helpen, maar dat voor nu ter zijde ;).

 

Tip 2: Stem in je e-mails de call-to-actions af met het voorkeurskanaal van je lezers

Als een klant SMS als voorkeurskanaal heeft opgegeven, betekent dat natuurlijk niet dat je die klant geen e-mails meer kunt versturen. Het kanaal moet tenslotte goed aansluiten bij het onderwerp en de boodschap die je wilt overbrengen.

Maar als je call to action’s in je e-mail gebruikt, kun je de klant wel doorverwijzen naar zijn voorkeurskanaal. Met een call to action in je e-mail nodig je bijvoorbeeld je klant uit om via een sms een bevestiging te sturen, door bijvoorbeeld eerst een QR-code te scannen.

Let op dat je altijd duidelijk bent wat je klanten kunnen verwachten wanneer ze de QR-code scannen. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “scan deze code om de inschrijving te bevestigen”.

Uit onderzoek van onze technologiepartner Sinch blijkt dat 44% van alle ondervraagde organisaties overweegt dark mode op te nemen in hun
e-mailmarketing strategie. 

Tip 3: Negeer de dark mode niet in je e-mailmarketing strategie

Op steeds meer mobiele apparaten wordt de ‘dark mode’ geactiveerd. In de dark mode worden donkere componenten lichter en lichte componenten juist donkerder. Ook in e-mails. Sommige van jouw lezers vinden dit prettig omdat het minder vermoeiend is voor de ogen. Veel browsers, apps en besturingssystemen ondersteunen dark mode al. Maar doe je dit bij het opstellen van een e-mail ook?

Let op vormgeving en kleurgebruik

Zet afbeeldingen (zoals je logo) om zodat ze geschikt zijn voor dark mode. Dat houdt in dat je logo geen witte vierkante achtergrond heeft, maar een transparante achtergrond.

Heb je een zwart logo? Overweeg dan een alternatief logo te maken met een lichtere kleur zodat je logo goed leesbaar blijft voor de ontvanger. Vergeet ook niet te letten op de kleur van de letters en buttons. Een fel oranje button in je e-mail kan goed werken op een witte achtergrond, maar misschien niet op een zwarte achtergrond.

Tip 4: Zet een klantportaal in als aanvulling op je e-mails

76% van je klanten verwacht persoonlijke aandacht om een klantrelatie met je op te bouwen. Zorg dus voor een goede database zodat je weet wie je lezers / klanten zijn. Maar let op… dit staat op gespannen voet met de GDPR. Je mag bijvoorbeeld bijna geen tot de persoon te herleiden gegevens in je e-mails kwijt.

Beveiligde webomgeving om met je klant te communiceren

Ik hoor je al denken; hoe communiceer ik dan hypergepersonaliseerd met klanten via mijn e-mails? Overweeg een selfservice portaal, ofwel een ‘Mijn Omgeving’, in te zetten als een soort extensie van je e-mails. Zo kan de lezer via een beveiligde webomgeving zijn of haar privacygevoelige informatie met je delen of aanpassen.

 

Geschreven door: Michaël Mimoso
Redactie: Laura Kauw

EXTRA INSPIRATIE

Casestudy: hoe Geoffrey Insurance de klantbetrokkenheid versterkte met gepersonaliseerde interactieve video’s

Casestudy: hoe Geoffrey Insurance de klantbetrokkenheid versterkte met gepersonaliseerde interactieve video’s

Geoffrey Insurance, een Britse autoverzekeringsmaatschappij, versterkte klantrelaties door gepersonaliseerde interactieve video’s te gebruiken. Deze video’s, gebaseerd op klantinformatie, werden ingezet bij zowel aankoop als contractverlenging, wat leidde tot beter begrip van polissen en hogere klanttevredenheid. Dit succes toont de kracht van geautomatiseerde personalisatie voor effectieve klantcommunicatie.

Data in video zorgt voor een 10+ klantbeleving

Data in video zorgt voor een 10+ klantbeleving

Leer hoe data in gepersonaliseerde interactieve video’s de klantbeleving versterkt en bedrijven in staat stelt betere resultaten en hogere klanttevredenheid te bereiken. Ontdek de impact van realtime data, waarborging van datakwaliteit en het belang van up-to-date informatie. Neem het voortouw in digitale transformatie en verbeter de klantbeleving met interactieve, gepersonaliseerde video’s.

Meer van dit soort verhalen in ons online magazine 

Wil je meer verhalen als deze lezen? Vraag gratis het online magazine aan. Boordevol verhalen, klantcases en video’s
van onze klanten, partners en medewerkers.

Vraag gratis aan en start direct met lezen: