
Dit is een artikel uit VVP e-zine, het vakblad voor financiële adviseurs.
In samenwerking met:
Wettelijke verplichtingen die leads genereren: hoe je proactief contact onderhoudt met beleggende klanten
Proactief contact onderhouden met beleggende klanten is
in de praktijk best een uitdaging voor advieskantoren. Dit kan
ertoe leiden dat het contact met de klant verwatert en hiermee
ook het zicht op de passendheid van het beleggingsadvies, ook
al wordt dit geëist door de toezichthouder. NNEK en Dialog
Group zien echter vooral kansen.
Openen van beleggingsrekeningen via een aanvraagtool
Beleggen past in de financiële planning van elk huishouden. Reden voor veel onafhankelijk adviseurs dit onderwerp actief met hun klanten te bespreken. NNEK is een vermogensbeheerder die al jaren nauw samenwerkt met onafhankelijk advieskantoren. Het advieskantoor wordt actief ondersteund bij het bespreekbaar maken van beleggen met de klant. En wanneer een adviesgesprek tussen de klant en de adviseur leidt tot het openen van een beleggingsrekening, dan maakt de vermogensbeheer- der dit proces gemakkelijk voor de adviseur.
Al meer dan zes jaar gaat het openen van beleggingsrekeningen via de aanvraagtool van Dialog Group (voorheen Eerstestap.nl). Een indertijd spannende stap van papier naar honderd procent digitaal is in de praktijk succesvol gebleken. Deze vorm van digitalisatie heeft het aanvraagproces van rekeningen vergemakkelijkt, wat toegevoegde waarde heeft gegeven voor zowel de adviseurs als voor NNEK.
Onderhoud en nazorg
Het efficiënt afhandelen van aanvragen van nieuwe klanten is een mooie oplossing gebleken. Maar wat als je al klant bent? Proactief contact onderhouden met de beleggende klant is in de praktijk nog best een uitdaging voor het advieskantoor. Terwijl dit uiteraard wel noodzakelijk is. Het feit dat de beurs op en neer gaat, doet iets met de gemoedstoestand van een beleggende klant. Daarnaast kan de persoonlijke situatie van de klant flink veranderen, met mogelijk gevolgen voor het beleggingsadvies.
Als adviseur wil je dit blijven monitoren voor ál jouw klanten, maar dan loop je tegen een gebrek aan tijd aan. Dit kan ertoe leiden dat het contact met de klant verwatert en hiermee ook het zicht op de passendheid van het beleggingsadvies. Terwijl dit zicht wel verwacht wordt vanuit de toezichthouder. Het mag duidelijk zijn waarom de AFM eerlijke en transparante financiële markten stimuleert. Leidraden worden regelmatig aangescherpt en dat zorgt er automatisch voor dat beleggingsondernemingen continu in ontwikkeling zijn.
Onderhoud en nazorg is inderdaad een moetje, ook al zien wij de aanscherping van wet en regelgeving juist als kans. Het geeft je de mogelijkheid om je eigen proces weer onder de loep te nemen en vaak resulteert dat in een betere klantreis. Zo zorgden de verplichtingen rondom ‘ken-uw-cliëntregels’ ook voor nieuwe mogelijkheden. Om het advieskantoor in staat te stellen de klant automatisch en pro-actief te benaderen, was het de wens van NNEK om voor adviseurs een nazorgtool te ontwikkelen.

Dit artikel liever zoals in het magazine lezen?
Dit artikel liever zoals in het magazine lezen?
Achtergrondinformatie
Eerst even een klein beetje achtergrondinformatie over de wellicht taaie (maar noodzakelijke) kost die ‘ken-uwcliëntregels’ heet. Deze regels schrijven beleggingsondernemingen voor dat zij periodiek moeten toetsen of de manier van beleggen nog bij de klant past. Daarin moeten de volgende onderdelen worden meegenomen: risicobereidheid, doelstelling, kennis & ervaring en financiële positie. Verder laat de AFM aan de beleggingsondernemingen over hóe ze dit toetsen.
Hierin zag NNEK een uitdaging. Hoe ga je namelijk grote groepen klanten enthousiasmeren om vragenlijsten in te vullen over de eerdergenoemde onderdelen? Tegelijkertijd liggen er kansen voor financieel adviseurs. Want als je als adviseur weer actueel inzicht krijgt in de financiële positie van de klant, dan kun je daar op inhaken.
NNEK klopte vervolgens weer aan bij Dialog Group. Juist omdat zij specialist zijn op het gebied van het ontwikkelen van online klantprocessen en smartbots. Samen gingen we aan de slag om de ‘ken-uw-cliëntregels’ in een online klantproces te gieten: de NNEK Advieswijzer.
In deze tool wordt de beleggende klant door middel van de combinatie van vragen en illustraties (mét een knipoog) meegenomen in de reis die moet leiden tot het ophalen van een update van de persoonlijke situatie van de klant en de ervaringen met beleggen tot dan toe. De Advieswijzer is laagdrempelig en makkelijk voor een klant om in te vullen. Sinds het begin van 2022 staat de Advieswijzer live.

De Digitale Collega:
Maakt je klantcontact schaalbaar, betaalbaar en klaar voor de toekomst.
✔ Meer klantcontact
✔ Betere nazorg
✔ Met 70% tijdswinst!
Meer leads
Wettelijke verplichting is een kans en geen moetje. Het is immers een legitiem contactmoment dat klanten waarderen. Wij wilden de ‘ken-uw-cliëntregels’ dan ook niet als zorgplicht zien, maar als zorgwens. Deze benadering zorgde ervoor dat we extra elementen hebben toegevoegd in de Advieswijzer. Zo geeft ons eigen onderdeel ‘Financieel overzicht’ meer informatie over inkomsten, uitgaven, pensioen en daardoor ook het netto vermogen. Klanten kunnen hierdoor meer grip krijgen op hun geldzaken en adviseurs kunnen deze input op hun beurt weer gebruiken om het financieel plan bij te sturen. Op deze manier kunnen adviseurs de Advieswijzer inzetten om weer met de klant om tafel te gaan zitten. Daardoor leidt dit verplichte contactmoment met de klant weer tot leads voor het advieskantoor.
Steeds vaker zien we dat adviesorganisaties gebruikmaken van óf de behoefte hebben aan digitalisatie in het klantcontact. Wij faciliteren dit met digitale collega’s.
Dit zijn digitale medewerkers die klanten kunnen begeleiden bij vragen of het uitvoeren van bepaalde acties. Acties waar de medewerker van het kantoor vaak de tijd niet voor heeft, maar die voor zowel de klant als het kantoor van groot belang zijn. En naar aanleiding van de terugkoppeling zou je hieraan slimme acties kunnen toevoegen.
De klantdata die bijvoorbeeld uit een Advieswijzer komt, kun je automatisch koppelen aan je diensten. Heeft de klant een deel netto vermogen over? Dan kan een slimme digitale collega dit herkennen en direct een gerichte actie uitvoeren: een eenmalige overboeking naar de beleggingsrekening.
De komende tijd wordt de Advieswijzer uitgebreid met meer functionaliteiten die het gebruik ervan onder de klanten van het advieskantoor verder verhogen. En de werkzaamheden van het advieskantoor ondersteunen en makkelijker maken.
Tekst: Egbert Berkhoff & Jan Verstegen
Egbert Berkhof is directeur van vermogensbeheerder NNEK en Jan Verstegen is Managing Consultant bij Dialog Group.
MEER INSPIRATIE
Hoe digitale selfservice-oplossingen de klantervaring succesvol verbeteren
Wil je de service richting je klanten verbeteren en daarmee de klantbinding vergroten? Dan kun je als bedrijf veel voordeel halen uit selfservice-oplossingen. In deze blog delen we een aantal manieren hoe selfservice-oplossingen je bedrijf helpen om je customer service te verbeteren.
Digitale collega Joyce: de verzekeringscheck-up van VvAA
Dialog Group heeft voor VvAA een digitale collega ontwikkelt om periodiek verzekeringscheck-up's te doen bij grote groepen klanten. Guy Polman, manager Servicedesk bij VvAA, vertelt over de uitdagingen, ervaringen en successen van de Digitale Collega Joyce.
Webinar | Snel en effectief klantcontact via WhatsApp? Je Digitale Collega regelt dit
Weten klanten je steeds vaker te vinden via WhatsApp? Buiten kantoortijden of op momenten dat het even niet uitkomt? Vind je het lastig om grip te krijgen op al die WhatsApp conversaties? In dit webinar leer je hoe een Digitale Collega in combinatie met WhatsApp je team ondersteunt bij tijdrovende klantcontactprocessen.