Klantbeleving verbeteren? Focus dan op service en gemak

door | Customer service, Selfservice

De kwaliteit van jouw product of dienst is tiptop in orde, het aanbod sluit naadloos aan op de wensen van je klant en er komen weinig klachten binnen. Toch geven klanten jouw organisatie ‘maar’ een 7 wanneer je achteraf vraagt naar hun algemene ervaring. Je snapt het niet, wat kun je nog meer doen om de klantbeleving te verbeteren? Geen zorgen, je bent nog niet uitgespeeld. Jouw klant mist waarschijnlijk nét dat extra stukje service en gemak.

De verwachtingen van je klant veranderen constant

De verwachtingen van klanten blijven zich voortdurend ontwikkelen. Jouw klanten zijn beter dan ooit tevoren geïnformeerd en weten hoe een goede klantbeleving en klantreis hoort te voelen en eruit te zien. Ze vergelijken een bedrijf of merk niet langer met je directe concurrent. Jouw klanten vergelijken hun eigen customer experience met de beste die ze ooit hebben gehad bij een willekeurige organisatie of merk.


Slechte klantbeleving? Overstappen is zo gebeurd

Of het nu gaat om banken, verzekeraars, telefonie of andere bedrijven. Doen klanten een slechte ervaring op, dan heb je kans dat ze overstappen naar de concurrent. En dat is een dure grap voor je organisatie. De grafiek hieronder laat per generatie zien hoeveel procent van de klanten in 12 maanden tijd is overgestapt wegens slechte communicatie vanuit een merk of organisatie.

Zorg voor een goede klantbeleving, anders stappen jouw klanten over naar de concurrent

De communicatie richting je klanten is dus essentieel om klanten een positieve klantbeleving te bieden. Geen klant wil lang zoeken naar een e-mailadres of andere contactgegevens. Daarnaast verwacht je klant verschillende digitale kanalen waarmee ze in contact kunnen komen met jouw organisatie. Deze ontwikkeling is in een stoomversnelling gekomen ‘dankzij’ de pandemie.

Klanten hebben genoeg van trage, complexe en onpersoonlijke interacties met jouw organisatie. Zeker als er geen mogelijkheid is om uit te wijken naar een fysieke winkel of kantoor. Technologie is daarom een belangrijk instrument geworden in de totale klantreis. Zolang er maar een escape wordt aangeboden naar een live persoon die beschikt over de informatie van de voorafgaande interacties. 

Bijvoorbeeld: als je klant een adreswijziging wil doorgeven, kan een (chat)bot of een selfservice portal hem verder helpen. Maar bij ingewikkeldere vragen moet het altijd mogelijk zijn om de interactie (verder) te laten verlopen via een live persoon binnen jouw organisatie. Bijvoorbeeld via een ‘ouderwets’ telefoontje of via een live chat.

Vroeger werden service en gemak als concurrentiële voordelen beschouwd. Nu zijn ze fundamenteel om de klantbeleving naar een hoger niveau te tillen.

Klanten communiceren op de manier waarop zij dat willen

Klanten willen met bedrijven interacteren op hun manier, op het juiste moment en via de kanalen waaraan zij de voorkeur geven. Het moet een moeiteloze ervaring zijn die aan hun voorkeuren voldoet, passend bij hun klantreis. Dit vereist dat je oplossingen voor (digitale) klantinteractie moet bieden die alle mogelijke touchpoints, ofwel klantcontactkanalen, bedienen. Willen klanten je een e-mail sturen? Geef ze die mogelijkheid. Willen ze je met een privébericht via WhatsApp benaderen? Geef ze dan óók die mogelijkheid.

 

Service en gemak fundamenteel voor een goede klantbeleving

Dus wanneer je als organisatie een goede klantbeleving wil bieden, moet je niet alleen rekening houden met de wensen, prioriteiten en gevoelens van je klant. Maar ook met service en gemak. Deze twee focuspunten zijn essentiëler dan ooit tevoren en worden steeds belangrijker. Vroeger werden service en gemak als concurrentiële voordelen beschouwd. Nu zijn ze fundamenteel om de klantbeleving naar een hoger niveau te tillen.

Vergeet niet dat goede service een beleving op zichzelf kan zijn. Want zeg nou zelf, je ervaring in de winkel van je favoriete merk kan nog zo goed zijn, als de klantenservice niet of traag reageert op jouw vraag, kan het je beleving en algemene indruk behoorlijk beïnvloeden.

 

Alle interacties die je met je klant hebt, zijn natuurlijk belangrijk. Maar de digitale interacties die je met klanten hebt, zijn nu misschien wel het allerbelangrijkst.

Digitale klantinteractie als belangrijk onderdeel van de customer journey

Alle interacties die je met je klant hebt, zijn natuurlijk belangrijk. Maar de digitale interacties die je met klanten hebt, zijn nu misschien wel het allerbelangrijkst. Mede doordat steeds meer contact online plaatsvindt en mensen hieraan gewend raken. Speel dus als organisatie in op deze verandering en behoefte.

Bedrijven met een klantgerichte cultuur én die de digitale interactie met klanten als topprioriteit zien, hebben over het algemeen hele gelukkige klanten. Hoe dat komt? Omdat ze hun klanten extra service en gemak bieden.

Bij digitale klantinteracties kun je denken aan live of asynchroon klantcontact via onder andere e-mail, een contactformulier op je website en messaging apps. Of een interactieve, gepersonaliseerde video waarin je klant zelf de inhoud kan bepalen of zaken kan regelen zonder de video te verlaten. Er liggen daar zoveel kansen voor het verbeteren van de klantbeleving. Zolang ze maar binnen de totale klantreis passen.

 

De belangrijkste trends

Komende weken delen we via onze website en LinkedIn-pagina de laatste trends in digitale klantinteracties. Denk bijvoorbeeld aan asynchrone communicatie, voice + chatbot en de cookieless era. Meer gaan we nog niet verklappen… Wil je niks van deze trends missen? Meld je dan hieronder in de footer aan voor onze e-mailupdates of volg ons op LinkedIn om up-to-date te blijven.

 

Een paar extra tips waar je nu al iets mee kunt:

  • Zorg voor heldere en persoonlijke communicatie richting je klant.
  • Geef altijd een snelle reactie bij iedere interactie.
  • Zorg voor competente, prettige medewerkers die klaarstaan wanneer de klant er zelf niet uit komt.
  • Verlies de menselijke kant en contacten niet uit het oog.

EXTRA INSPIRATIE

Digitale klantinteractieOmnichannelSelfservice
Wie Self-Services die Kundeninteraktion steigern und die Kundenbindung erhöhen
Hoe digitale selfservice-oplossingen de klantervaring succesvol verbeteren

Hoe digitale selfservice-oplossingen de klantervaring succesvol verbeteren

Wil je de service richting je klanten verbeteren en daarmee de klantbinding vergroten? Dan kun je als bedrijf veel voordeel halen uit selfservice-oplossingen. In deze blog delen we een aantal manieren hoe selfservice-oplossingen je bedrijf helpen om je customer service te verbeteren.

Lees meer

Artificial intelligenceCustomer experienceCustomer serviceDigitale klantinteractieKlantcase
Guy Polman - VvAA - Klantcase van Dialog Group
Digitale collega Joyce: de verzekeringscheck-up van VvAA

Digitale collega Joyce: de verzekeringscheck-up van VvAA

Dialog Group heeft voor VvAA een digitale collega ontwikkelt om periodiek verzekeringscheck-up's te doen bij grote groepen klanten. Guy Polman, manager Servicedesk bij VvAA, vertelt over de uitdagingen, ervaringen en successen van de Digitale Collega Joyce.

Lees meer

Customer serviceEventsWebinar recordings
Webinar | Snel en effectief klantcontact via WhatsApp? Je Digitale Collega regelt dit

Webinar | Snel en effectief klantcontact via WhatsApp? Je Digitale Collega regelt dit

Weten klanten je steeds vaker te vinden via WhatsApp? Buiten kantoortijden of op momenten dat het even niet uitkomt? Vind je het lastig om grip te krijgen op al die WhatsApp conversaties? In dit webinar leer je hoe een Digitale Collega in combinatie met WhatsApp je team ondersteunt bij tijdrovende klantcontactprocessen.

Lees meer