Dialog Group logo | Dialog Group

Aan het woord: Yves Schoenmaeckers van Omniprint

INTERVIEW MET: YVES CSCHOENMAECKERS, EIGENAAR VAN OMNIPRINT

Yves Schoenmaeckers is eigenaar van Omniprint, een drukkerij gelegen in Schilde. Samen met zijn gezin woont hij in een apart gedeelte in hetzelfde pand. In 1992 begon hij met het drukken van posters voor discotheken. Langzamerhand begon zijn drukkerij te groeien. Door ontzettend hard te werken, maar ook door de keuze om drukwerk te gaan personaliseren.

Yves: ‘De laatste jaren heb ik veel kleinere drukkerijen zien omvallen door kleine winstmarges en de moordende concurrentie van grote online drukkerijen. Om Omniprint te onderscheiden zijn we ons gaan richten op het personaliseren van drukwerk. Veel drukkers hebben daar een mening over; ‘dat is niet belangrijk genoeg, laat ons maar de grote oplages drukken’. Ik ben er desondanks ingestapt omdat ik merkte dat verschillende grotere klanten steeds meer interesse toonden in personalisatie.

Tijdens de coronapandemie zagen we in één klap veel drukwerkopdrachten wegvallen, want met name reclamebureaus en evenementenbureaus behoren tot onze klantengroep. We zaten met onze handen in het haar. Hoe lang gaat dit duren? Tegen de verwachtingen in zagen we de aantallen van Foodbag, een van onze vaste klanten, juist stijgen.’

Het begon met een paar kopietjes

‘Foodbag is een Belgisch bedrijf dat maaltijdboxen bezorgt bij mensen thuis. Klanten kunnen vanuit huis iedere week uit dertig verschillende maaltijden, drie tot vijf maaltijden kiezen. De klant kiest per gerecht voor hoeveel personen geleverd moet worden. De eigenaar had een ontwerpbureau, maar wilde een andere richting inslaan. Hij begon thuis maaltijden te koken voor zijn buren en vrienden. Op een gegeven moment stond hij bij mij in de drukkerij met de vraag om een aantal kopieën te maken van een A4’tje met kookinstructies. Geen enkel probleem natuurlijk. Dat kleine bedrijfje is gegroeid tot een grote Belgische speler in de markt van aan huis geleverde maaltijdboxen. En wij zijn daarin meegegroeid.’

“Wij moeten ervoor zorgen dat alle backoffice data van Foodbag’s website omgezet worden naar gepersonaliseerde menuboekjes.

Drukken van meer dan 250 verschillende menucombinaties

‘De klanten van Foodbag ontvangen in hun maaltijdbox een gepersonaliseerd boekje met daarin de door hun gekozen recepten. We zijn een paar jaar geleden begonnen met het personaliseren van die boekjes. Dat deden we destijds minder uitgebreid dan hoe wij het nu doen. We gebruikten Printshop Mail van Objectif Lune, een prima keuze om mee te starten. Maar toen we verder wilden personaliseren, zijn we overgestapt op een ander product van Objectif Lune: PlanetPress Connect. Daarin krijgen we ondersteuning van Dialog Group.

Wij zijn verantwoordelijk voor de volledige geautomatiseerde opmaak van de menuboekjes van Foodbag. Van de gepersonaliseerde kaft, de NAW-gegevens op de achterzijde, de gekozen gerechten, tot het aantal gerechten en het aantal personen per gerecht. Reken maar uit hoeveel verschillende combinaties er mogelijk zijn. Geen enkel boekje is hetzelfde. Wij moeten ervoor zorgen dat alle menuboekjes correct zijn. Gelukkig hebben we Dennis Kleijne van Dialog Group die ons daarbij helpt. Zonder Dennis waren er geen boekjes, haha. Dennis voegt flexibiliteit toe. Hij weet wanneer alles af moet zijn en maakt dingen niet onnodig ingewikkeld. Hij denkt altijd mee hoe we het proces, slimmer en efficiënter kunnen maken.’

Dennis: ‘Wekelijks monitor ik voor Omniprint het PlanetPress Connect-proces waarmee we de menuboekjes geautomatiseerd creëren. Op woensdagen maken we geautomatiseerd de receptenpagina’s op zodat Foodbag deze kan controleren. Vanaf donderdag tot en met zondag ontvangen we iedere dag via json files de data die nodig is om de boekjes te personaliseren. Dus de NAW-gegevens van de klant, de gekozen gerechten en het aantal personen per gerecht. Op de boekjes voeg ik verschillende barcodes toe. Een barcode voor Foodbag zodat zij aan de start van het productieproces weten wat er in de box moet. En een barcode zodat de printer van Omniprint weet hoeveel pagina’s met recepten er in een boekje moet.’

Dennis Kleijne
Consultant Dialog Group

Geautomatiseerd en toch persoonlijk tegen lagere kosten met klanten communiceren?

Laat je adviseren door ons Objectif Lune-competence-team. De oplossingen van Objectif Lune zijn ontworpen om op een snelle, effectieve manier eenvoudig controle te krijgen over gepersonaliseerde bedrijfsdocumenten. Zonder ingrijpende wijzigingen van je bestaande systemen. De Objectif Lune-oplossingen zijn van enterprise-klasse, maar wél toegankelijk voor middelgrote bedrijven.

Yves Schoenmaeckers

Eigenaar Omniprint
Omniprint logo

MEER INSPIRATIE

geoffrey insurance | Dialog Group
Casestudy: hoe Geoffrey Insurance de klantbetrokkenheid versterkte met gepersonaliseerde interactieve video’s

Casestudy: hoe Geoffrey Insurance de klantbetrokkenheid versterkte met gepersonaliseerde interactieve video’s

Geoffrey Insurance, een Britse autoverzekeringsmaatschappij, versterkte klantrelaties door gepersonaliseerde interactieve video's te gebruiken. Deze video's, gebaseerd op klantinformatie, werden ingezet bij zowel aankoop als contractverlenging, wat leidde tot beter begrip van polissen en hogere klanttevredenheid. Dit succes toont de kracht van geautomatiseerde personalisatie voor effectieve klantcommunicatie.

Lees meer

video en klantbeleving | Dialog Group
Data in video zorgt voor een 10+ klantbeleving

Data in video zorgt voor een 10+ klantbeleving

Leer hoe data in gepersonaliseerde interactieve video's de klantbeleving versterkt en bedrijven in staat stelt betere resultaten en hogere klanttevredenheid te bereiken. Ontdek de impact van realtime data, waarborging van datakwaliteit en het belang van up-to-date informatie. Neem het voortouw in digitale transformatie en verbeter de klantbeleving met interactieve, gepersonaliseerde video's.

Lees meer